Pakkaset saisivat jo tulla!
Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) vanhempi tutkija Antti Räike kertoo alla mainitussa artikkelissa:
"Aiemmin suurimmat fosforivalumat kirjattiin yleensä kevättulvien aikana, mutta nyt suurimmat valumat mitataan yleensä joulukuussa. Näin kävi myös viime vuonna. Ilmastonmuutoksen myötä sateiset talvet yleistyvät entisestään."
Sateinen ja lumeton alkutalvi on lisännyt Puujärveen valuvan fosforin määrää merkittävästi. Ravinteet ruokkivat kesällä leviä ja syaanobakteereita (sinilevää).
Tarkkoja fosforin valumamääriä Puujärveen emme tiedä. Syvänteiden veden fosforimääriä on kyllä vuosittain seurattu. Luvylab Oy otti yhteyttä ja kysyi tänä vuonna Puujärvestä otettavista vesinäytteistä ja niiden laboratoriotutkimuksista. ELY tekee vuonna 2020 tavanomaiset mittaukset Puujärven itäosista (Pussisaari). Tuollahan on järven syvin syvänne ja mittaukset siellä kertovat mm. Luhjunojasta valuvista ravinteista. Laboratoriotutkimukset ovat kalliita, mutta kyllä PVSY pyrkii teettämään tänäkin vuonna perinteiset syvännemittaukset (Siltaniemi, Vähäsaari, Tesväri). Satakielikosteikon kaivun vuoksi Luhjunojasta tehdään lisäksi ainakin omatoimisia mittauksia.
MTV:n uutisten juttu "Sateinen talvi on moninkertaistanut vesistöihin valuvien ravinteiden määrän - Itämeren tila uhkaa huonontua" keskittyy meren ravinnekuormiin. Samat vesisateiden ikävät vaikutukset näemme myös Puujärvessä, ja järven kannalta ongelmallisin laskuoja on Luhjunoja.