Ruoppaamisen hyvät käytännöt

16.03.2025

Umpeen kasvaneesta mökkirannasta voi saada mukavan ja siistin uimarannan ruoppaamalla. Ruoppaus on kuitenkin voimakas toimenpide, josta voi koitua monenlaista haittaa ympäristölle. Puujärvellä ruoppauksesta pitää aina tehdä etukäteen ilmoitus ELY-keskukseen.

Puujärvi ja Tesväri kuuluvat Natura 2000 -alueisiin. Natura 2000 -alueilla alueilla työaika on 1.10.–31.3., eli ruoppaustyö on tehtävä kesäkauden ulkopuolella.

Ruoppauksiin sovelletaan vesilain säädöksiä. Ruoppaukselle on haettava ELY-keskukselta lupaa vähintään 30 päivää ennen ruoppaustyön aloittamista. Ilmoituksen perusteella ELY-keskus voi vaatia, että työlle haetaan erillinen lupa aluehallintovirastosta. Yli 500 m3:n ruoppaukselle tulee aina hakea lupa aluehallintovirastolta. Myös naapureiden kanssa on hyvä keskustella ruoppauksesta etukäteen.

Ruovikoita ei kannata nähdä vain ongelmina. Ne ovat olennainen osa vesiluontoamme. Ruovikot ovat monien kalojen tärkeitä kutu- ja poikasalueita. Ne tarjoavat suoja- ja ruokailupaikkoja myös monille linnuille.

Siistiksi ruopattu ranta voi olla luonnoltaan köyhä. Lisäksi se on ruovikkoa alttiimpi sortumille ja eroosiolle. Ruoppaaminen voi vapauttaa veteen pohjasedimenttiin varastoituneita ravinteita, kuten sinilevän suosikkiravintoa, fosforia.

Vesikasvillisuuden valtaamilla rannoilla säännöllinen niitto voi olla pitkällä aikavälillä ruoppausta tehokkaampi ja vähemmän haittoja tuottava toimenpide. Myös niittojätteen asianmukaisesta keräämisestä ja hävittämisestä on huolehdittava. Sitä ei saa jättää järveen, eikä läjittää vesistön välittömään läheisyyteen.

Vapaaehtoisvoimin toimivana aatteellisena yhdistyksenä PVSY:llä ei ole valtuuksia puuttua ruoppauksiin tai niittoihin, vaan valvova viranomainen on ELY-keskus. Puujärven ja Tesvärin aluella tapahtuvien ruoppausten luvallisuus selvitetään siis ELY-keskukselta. Viime vuosina luvattomia ruoppauksia ei ole tullut tietoomme.